Cazare
Parâng | Pârtii de schi | Obiective turistice | Trasee si Hãrti | Sporturi Extreme | Cum ajung ?
Taxi/Bus
Monitori schi
Prognoza Meteo
Webcam Live
Ultimele informatii

Povestea Parângului

A fost odata, ca daca nu ar fi fost, nu v-as povesti.

A fost odata, atunci cand puricii se potcoveau, o imparatie mare si mandra. In aceasta imparatie toata lumea traia in pace, portile cetatii zi si noapte erau deschise, asa ca poarta nu trebuia sa fie pazita de caini cu dinti de fier si masele de otel, farmazoanele nu aveau ce cauta in cetate, la granitele imparatiei nu trebuia pusi plaiesi. Cand iarna era naprasnica caprele negre aici se refugiau. Nimeni nu avea voie sa vaneze animalele mici, bolnave sau batrane.

Aceasta imparatie, care s-a numit Imparatia Parangului Mare, avea un imparat si o imparateasa, acestia aveau frati si surori, unul mai fain ca celalalt; toti aveau statura inalta, de te uitai la ei si ele si nu se mai terminau. Numele lor mic erau deosebite de ale noastre: Scurtu (ca era cel mai scund dintre cei inalti), Mija, Carja, Slivei, Stoienita, Gemanarea, Gruiu, Gheres, Setea (asta toata ziua ar fi baut apa), Mohoru .

De cand s-o facut pamantul, si poate ca inca inainte de asta, asa s-a randuit ca mostenitor va fi primul baiat al imparatului, dar...

Doar ca imparatul si imparateasa noastra n-o avut mostenitor. Mare jale era in imparatie. Cum adica? Sa moara imparatul si imparateasa si imparatia sa ramana fara mostenitor? Asa ceva nu concepeau! Toti se rugau la Cel de Sus ca barza sa urce pana la imparatia cerurilor si sa aduca un baietel. In toata imparatia, toti vietuitorii se rugau de trei ori pe zi ca sa se intample minunea. Cu toate astea, imparatul nu a apelat la magi. Imparatul si imparateasa erau deja batrani, albisera la par, mergeau anevoie, cand s-o intamplat minunea; intr-o zi au fost norociti: o venit o barza, alba, mai alba decat omatul muntilor, si in cioc o adus un cosulet in care era, ghiciti voi ce era?, era un baietel ! Fain baietel, de ziceai ca-i inger. De bucurie imparatul a dat veste in toata imparatie ca timp de 3 zile toata lumea va sarbatori evenimentul si musai sa se bucure de minunea asta.

Copilasul nostru o fost botezat Parangul Mic. Craisorul crestea intr-o zi cat altii in sapte zile. Tot mai frumos devenea. Cand era mic, mic de tot, adica bebelus, asa cum ati fost si voi, imparateasa doar lapte de capra neagra ii dadea; capritele isi ofereau surplusul de lapte pentru craisor. Cand o mai crescut un ptic singur cobora la oglinda imparatiei sa bea apa. Si cand a crescut si mai mult se harjonea cu iezii. Cand obosea, se punea jos si respira adanc mireasma data de bujori. Apoi se lua la intrecere cu tapii mai maricei. Si fugea si sarea peste bolovani si stanci mai abitir decat tapulenii. De dimineata pana seara era afara si se zbenguia. Geaba mama-imparateasa se ruga de el, nu care cumva sa se impiedice si sa se accidenteze. Chiar mai mult: craisorul se lua la intrecere cu tapii cei mai mari, si uneori ii invingea . Si uitati, asa crescu craisorul nostru, de se facu nubil.

Tata-imparat se adresa fiului sau: "Iaca, crescusi mare, ar fi timpul sa mai lasi din zburdalniciile tale si sa-ti alegi pe aleasa a inimii tale si amandoi se ne luati locul la conducerea imparatiei". Printul greu a acceptat propunerea lui tatanu'su, dar s-o supus. Doar ca printul nostru cunostea doar ce e in imparatia lui taica sau, ce era mai incolo ii era strain. Asa ca imparatul a dat sfoara in toata lumea cum ca are o minunatie de baiat taman bun de insurat. Si venira pretedentele, singure, neinsotite de parinti, una mai frumoasa decat cealalta. Veni Codruta din vecinatate, adica de langa Sibiu, veni Ioana din tara Hategului, veni Stefania din Dobrogea, veni fiica reginei sirenelor Marii Negre, toate venira imbracate cu ii brodate cu raurele. Toate erau frumoase, una mai frumoasa decat cealalta, de puteai zice: "La Soare te poti uita, dar la ele ba." In fata printului se perindara zeci de fete. El, printul, ramanea stana, nu vibra, nu simtea nimic pentru ele. Dupa ce o trecut ultima pretendenta, printul tot trist o ramas. Imparatul nu i-o spus nimic, nicidecum sa-i reproseze ceva. Imparatul se intreba: "Daca esti fiul muntelui nu ai sensibiltate pentru frumos, adica pentru fete?" La aceasta intrebare nu putea sa dea raspuns. Asa ca hotari sa consulte pe sfetnicii lui. Venira sfetnicii si-si spusera parerile ca la talk show-uri: vorbeau verzi si uscate. Doar unul in varsta, carunt tacu. Dupa ce se ridicara, dand sa plece, imparatul se adreseza acestuia: "Tu nu zici nimic, nu ai nici o parere?" "Luminatia Ta, eu am o parere, care e departe de ceea ce s-a lansat aici." "Daca ai o parere, spune-o !" , zise imparatul . "Maria Ta, printul nostru doreste sa se insoare cu una ca noi." "Cum adica una ca noi?" "Cu o fiica a muntilor, nu cu una pamnateana."

Imparatul cat era de batran si de intelept a acceptat parerea sfetnicului (ca doar de aia e sfetnic!). Ca atare, l-a chemat pe fiul sau sa stea langa el : "Fiule, am inteles ce doresti. Faca-se voia ta si a Domnului: alege-ti consoarta pe care ti-o doreste inima ta." "Tata, accepti sa fie nevasta mea si mostenitoarea imparatiei Parangului Mare pe ( si aici facu o pauza mica) ... fiica imparatului Piatra Craiului?" "Bineinteles ca accept, aleasa inimii tale va fi si pe placul Imparatiei noastre."

Invitatii la nunta s-au trimis in intreaga lume. Adresantii cand au citit ca va avea loc nunta fiului imparatului Parangul Mare cu fiica imparatului Piatra Craiului s-au crucit si si-au zis: "Asemenea eveniment fericit lumea inca nu a mai pomenit."

Nunta, la cei saraci tine trei zile, la bogati sapte zile, in cazul printului Parangul Mic cu printesa Piatra Craiului a tinut ... cat a tinut? Ghiciti voi cat a tinut?

Dar, ce bucurie!, din dragostea dintre printul Parangul Mic si printesa Piatra Craiului s-a nascut un alt printisor: Fagaras.

Calecai pe o sa si v-o spusei voua asa.


"Daddy! Cand ne spui povestea muntelui Retezat?" Dar unii copilasi/nepotei deja adormisera.


Parîng | Cazare | Taxi/Bus | Monitori schi | Pârtii de schi | Obiective turistice | Trasee si Hãrti | Sporturi Extreme | Meteo | Webcam Live | Informatii | Cum ajung ? | Contact

webmaster psergiu; webdesign logotype.ro; ©skiparang.ro 2011-2019. All rights reserved.